INFORMACE O KANALIZACI A ČOV OBCE MOUŘÍNOV

1. ZÁKLADNÍ INFORMACE O STAVBĚ KANALIZACE A ČOV MOUŘÍNOV

2. ZÁKON O ODVÁDĚNÍ ODPADNÍCH VOD OD ROKU 2020

Chtěl bych Vás informovat o změnách, které nastaly s vybudováním splaškové kanalizace v obci Mouřínov. Jedná se o největší stavbu, která se na území obce kdy budovala. Jak svým rozsahem, tak finančně. Je to významné dílo, které se dotkne každého z nás, a které bude sloužit ke zlepšování životního prostředí a komfortu občanů. Pokud by se kanalizace nebudovala, tak bychom dříve nebo později nezískali povolení k vypouštění odpadních vod do vod pozemních a mohli bychom platit za znečišťování potoka nemalé pokuty, které by obec následně musela rozpočítat mezi občany. Už z těchto důvodů jsou námitky o nepotřebnosti kanalizace naprosto nemístné. Můžeme být naopak hrdi, že máme vyřešeno vyčištění odpadních vod na celém území obce.

Obec  provozuje kanalizaci a ČOV sama. Má zřízeno živnostenské oprávnění k provozování ČOV a získala všechna potřebná povolení. Stočné se bude vybírat dle směrných čísel a ceny stočného za m3 schválené v aktualním roce ve finanční analýze.

Zastupitelé obce většinou 5 hlasů vám schválili zaplacení projektů a pořízení revizních šachet formou daru od obce. Projekt byl v částce asi 1200,- Kč a sestava revizní šachty v částce asi 2000,- Kč. Po sečtení je to skoro 750 000,- Kč. Není to samozřejmost a mnoho obcí občanům neposkytuje nic.

Do kanalizace se může připojit jen domovní odpad (záchody, umyvadla, pračky, atd.). Dešťové vody si nechejte připojeny do staré dešťové kanalizace.

Co by měl občan udělat, když se chce připojit?

Buď sám nebo pomocí firmy si nechat vykopat přípojku (dle projektu z OÚ). Sám, nebo firma položí trubky a požádat obecní úřad o připojení. Obcí pověřený pracovník (pan Gottwald, pan Horák ), okamžitě po nahlášení položení shlédne a povolí přípojku zasypat. Vlastník nemovitosti s obcí podepíše smlouvu o odvádění odpadních vod a může do kanalizace vypouštět odpadní vody.

Není také samozřejmostí v každé okolní obci, že si nechá opravit silnice. Opět díky schválení 5 zastupiteli, byly po celé obci opraveny naše komunikace v plné šíři. Předběžnou částku, na kterou to odhadujeme, jsou 3 000 000,- Kč. Dle projektu by byl zapraven pouze výkop, ale sami uznáte, že silnice opravené v plné šíři jsou o něčem jiném. Firma Trasko nám nabídla takovou cenu za položení komunikace v plné šíři, že to pro obec bylo výhodné. Navíc jsme si nechali položit asfalt v Petříkové uličce, u Pokorného a u Vlachového. Jsou to akce, které by asi nikdy už udělány nebyly. Silnice od Davidového na vrchní konec je hrazena v celé šíři z dotace a silnici od hospody po statek se mi podařilo domluvit tak, že je hrazena z Jihomoravského kraje. Tam měl být hrazen jen výkop.

Osobně si myslím, že můžeme být na to, jak začíná naše obec vypadat být náležitě hrdi, a sami vidíte, že to čemu někteří před rokem nevěřili se nám i v pěti zastupitelích podařilo. Zastupitelé, kteří prohlasovali všechna důležitá rozhodnutí pro zdárné ukončení kanalizace, a položení silnic v plné šíři (Horák Vladislav, Šujan Martin, Lánský Radim, Ing. Petr Dvořák, Ondráček Vlastimil).

Vladislav Horák, starosta obce

 

Základní ÚDAJE Mouřínov / status: obec / kraj: Jihomoravský / okres: Vyškov / výměra: 11,54 km2
počet obyvatel (28.8. 2006): 451 / nadmořská výška: 290 m / PSČ: 685 01

Rychlý kontakt adresa: Mouřínov 190 / PSČ: 685 01 / tel.: +420 (+420) 517 380 733